Opvullen

Saddle Solutions is gespecialiseerd in het vakkundig bijvullen of hervullen van zadels. Dit gebeurt uitsluitend met 100% natuurlijke schapenwol, eventueel aangevuld met een extra lining uit foam.

Waarom schapenwol?

De vulling van het zadel is samen met een goed passende zadelboom essentieel voor de pasvorm van het zadel en het comfort voor het paard. Een goede vulling zorgt voor een gelijkmatige drukverdeling, beschikt over voldoende vering en behoudt tegelijkertijd zijn stabiliteit. Enkel dan worden de schokken voldoende geabsorbeerd en kan het gewicht van de ruiter correct verdeeld worden over de paardenrug.

Schapenwol combineert deze eigenschappen op een optimale manier. Vullingen die enkel bestaan uit synthetische materialen, foam of vilt, bieden doorgaans onvoldoende vering of een verminderde drukverdeling. Helaas is het bij foam- of viltgevulde zadels meestal niet mogelijk om de kussens bij te vullen of de vulling te vervangen.

Bijvullen

Om de goede pasvorm van het zadel te kunnen behouden, is het noodzakelijk de vulling van het zadel regelmatig bij te werken. Na verloop van tijd zakt elke vulling, ongeacht het materiaal waaruit de vulling bestaat. Dit heeft uiteraard directe gevolgen voor de pasvorm van het zadel.
Ook de conformatie van het paard is geen stabiel gegeven. Paarden veranderen voortdurend. Ze worden dikker of dunner, krijgen meer of minder spiermassa door voeding, training, huisvesting, leeftijd of ziekte. In sommige gevallen zal het nodig zijn om een ander zadel voor het paard aan te schaffen, maar meestal kan de pasvorm terug verbeterd worden de kussens van het zadel bij te vullen.

Saddle Solutions raadt aan om minimaal jaarlijks de vulling en de pasvorm van het zadel te laten controleren. Ideaal is om dit zelfs 2 keer per jaar te laten doen. Zeker bij jonge paarden, bij paarden die erg schommelen in gewicht, of bij intensief gebruik van het zadel wacht je best niet te lang met het nazicht. Ook bij paarden waarvan de bespiering is veranderd omwille van leeftijd, ziekte of andere redenen, is het verstandig om het zadel sneller te laten nakijken dan voorzien.

Als het zadel bijgevuld moet worden, gebeurt dit ter plekke tijdens het pasconsult.De kussens worden meteen aangepast aan het paard.Via de vulgaten wordt er schapenwol toegevoegd aan de kussens. Dit kan alleen wanneer de rest van de vulling nog gelijkmatig en zacht aanvoelt en wanneer er nog ruimte is om de kussens bij te vullen.

Het bijvullen van een zadel is niet onbeperkt mogelijk. Door de kussens herhaaldelijk enkel bij te vullen, worden ze na verloop van tijd ‘overvuld’ en dus te hard. Het gewicht van de ruiter wordt onvoldoende verdeeld over de paardenrug en de schokken worden onvoldoende opgevangen.

Hervullen (vervangen van de vulling)

Een goed onderhouden zadel gaat jarenlang mee. De vulling helaas niet. De levensduur van de vulling is afhankelijk van de intensiteit waarmee het zadel wordt gebruikt. Bij normaal gebruik zal de vulling na ongeveer 3 jaar volledig vervangen moeten worden. Bij intensief gebruik al na ongeveer 2 jaar. Het blijven rijden met een zadel met een slechte vulling kan leiden tot verminderde prestaties en kan zelfs blessures als drukplekken of zwellingen veroorzaken.

Een vulling van schapenwol gaat na verloop van tijd vervilten en klonteren. De kussens worden hard en ‘bobbelig’, wat erg onaangenaam is voor het paard. De vulling zal in dit geval vervangen moeten worden.
Ook de synthetische materialen worden te hard, klitten samen of gaan klonteren. Zelfs een vulling van foam of vilt heeft geen oneindige levensduur (hoewel veel zadelverkoper steevast het tegendeel zullen verkondigen).

Het vervangen van de vulling gebeurt uitsluitend in de werkplaats.
Het zadel wordt uit elkaar gehaald en de oorspronkelijke vulling wordt uit de kussens verwijderd. Aangezien het zadel nu toch volledig uit elkaar gehaald is, wordt er ook een uitgebreide veiligheidscontrole uitgevoerd (controle van de boom, stijgbeugelhaken, rivets, webbing en aanhechting van de singelstoten).
Hierna worden de kussens opnieuw gevuld met schapenwol. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een vulling van schapenwol met een lining van foam of een lining van vilt. Een lining van foam zorgt voor een nog zachter en gelijkmatiger resultaat terwijl een lining van vilt voor extra stevigheid zorgt (de vulling zal minder snel inzakken).
Ten slotte wordt het zadel weer in elkaar gezet en wordt de vulling eventueel nog bijgewerkt door de vulgaten.

Wanneer het zadel klaar is, wordt de vulling bij aflevering op het paard gecontroleerd en indien nodig bijgewerkt. Na ongeveer 20 rij-uren of een periode van 8 tot 12 weken volgt een nacontrole. De nieuwe wol moet namelijk nog ‘settelen’ waardoor de kussens nog lichtjes zullen inzakken. Deze nacontrole is net als de uitgebreide veiligheidscontrole inbegrepen in de prijs van het vervangen van de vulling.

De pasvorm

Om een optimaal resultaat te kunnen garanderen, moet het vervangen van een vulling of het bijvullen van het zadel altijd voorafgegaan worden door een pasconsult!

Een nieuwe of aangepaste vulling kan de pasvorm van het zadel verbeteren maar niet drastisch veranderen. De pasvorm van het zadel wordt voor het grootste deel bepaald door de zadelboom. Indien de boom van het zadel niet geschikt is voor het paard, kan het aanpassen of vernieuwen van de vulling het zadel niet passend maken.

Hard geworden en aaneengeklitte oude vulling
Lining van foam
Lining van foam in het kussen geplaatst
Lining van vilt
Lining van vilt in het zadel geplaatst