De zadelmakerij

Saddle Solutions heeft een eigen zadelmakerij. Hier kan je terecht voor:

  • Reparaties aan zadel, tuig en overig harnachement
  • Een volledige check-up van het zadel en de zadelboom
  • Bijvullen en opnieuw vullen van het zadel
  • Maatwerk hoofdstellen en halsters
  • Maatwerk halsbanden en riemen voor honden

De reparaties, aanpassingen en maatwerk worden uitgevoerd door een MSFC-gecertificeerd zadelmaker. Annelies Degol is de eerste Belg (en voorlopig ook de enige) die het diploma van Qualified Saddler MSFC (zadelmaker) heeft behaald!

Opgelet! Wegens drukte zijn reparaties en maatwerk slechts beperkt mogelijk.

Handwerk

Zowel het maatwerk als alle reparaties aan zadels en tuig worden volledig met de hand uitgevoerd. Er wordt uitsluitend gewerkt met Engels leer van de beste kwaliteit.

Het grootste voordeel is dat er uitsluitend met de hand wordt genaaid, dit geeft een sterker resultaat dan wanneer er met een naaimachine wordt genaaid.

Een naaimachine gebruikt een onderdraad en een bovendraad. Bij elke steek wordt er een lus gevormd tussen deze draden. De onderdraad blijft aan de onderkant van het werkstuk en de bovendraad blijft aan de bovenkant. Als er een steek loskomt, lossen de andere steken ook. Het stiksel rafelt steeds verder uit.  

Bij het naaien met de hand wordt de draad bij elke steek naar de andere zijde van het leer gehaald. Er is dus geen sprake van een onderdraad en bovendraad zoals bij het naaien met een naaimachine. Hierdoor blijven de andere steken wel vastzitten als er een steek loskomt. Het stiksel kan niet rafelen. Handgenaaid is dus duurzamer dan machinegenaaid.

Een bijkomend voordeel van naaien met de hand is dat er geen afdrukken van het voetje van de naaimachine op het leer kunnen ontstaan. Bij het naaien met een naaimachine zijn deze afdrukken onvermijdelijk.

De afdrukken van het voetje